2.1 Canals de transmissió
El cable de coure es conductor de l' electricitat i, per tant, la informació es transmet variant la tensió del corrent elèctricEl cable de fibra òptica és "conductor" de la llum. L informació es transmet amb impulsos de llum, a una gran velocitat.
Les ones electromagnètiques son un canal de transmissió que pot viatjar per l' atmosfera terrestre i l' espai, sense cable.
2.2 Comunicacions Analogiques i digitals
Una magnitud analògica pot prendre infinits valors que poden variar de manera contínua al llarg del temps. Per exemple, la tensió d' una pila, la temperatura, ...
Origen |
L'emissor transforma els valors analogics a uns digitals, amb un convertidor analogic-digital. El receptor fa el contrari: usaar un convertidor. digital-analògic.
Per valorar l' eficiencia es mesura la velocitat de transmissió difital (bps, bits per segon).
2.3 Telefonia, radio i televisió
La telefonia mòbil es basa en la transmissió bidireccional d' ones electromagnetiques.
La ràdio és un sistema de comunicació que empera les ones electromagnètiques com a canal de transmissií.
La radio difusió és un sistema de comunicació unidireccional per a la distribució de notícies, música, publicitat, ...
En la modulació d' amplitud, l' ona de so modifica l' amplitud de l' ona portadora, que manté fixa la freqüència.
En la modulació de freqüència, l' ona de so modifica lleugerament la freqüència de l' ona portadora, la qual manté fixa l' amplitud.
La banda comercial FM és la més acceptada, ja que té major qualitat de so i la resistència a les infrastructurès.
Origen |
La televisió és un mitja de comunicació que ha tingut molt impacte en el segle XX. La captació d' imatge es realitza amb càmares proveïdes de sensoors d' imatge que exploren periòdicament l' àrea de visió i transformen la intensitat de llum i el color en impulsos elèctrics digitals.
En el centre emissor,els senyals comprimits modulen una ona portadora, semblant a la radio, pero amb una tècnica diferent: televisió digital terrestre (TDT)Origen |
2.4 Sistemes de pposicionament terrestre
El sistema de coordenades geogràficiques funciona amb dos valors: la latitud, i la longitud, que s' expressen en graus. El Gps ens localitza gràcies a un conjunt de satèl·lits que orbiten la Terra. Es necessiten 3 satèl·lits com a minim, que envien una senyal radioelèctrica contínuament a la Terra. El receptor, fa uns calculs amb els que obté la localització.
Origen |
Comentarios
Publicar un comentario